Onrust bij baby's

Als je een onrustige baby hebt, merk je dit meteen. Je baby is niet tevreden, slaapt of eet slecht en huilt veel. Elke baby is weleens onrustig, dit maakt je baby niet gelijk een 'onrustige baby'. Als het echter lijkt alsof je baby altijd groeisprongen, krampjes of regeldagen heeft is er meer aan de hand. Het is belangrijk dat je opzoek gaat naar de oorzaak, dan kun je het juiste middel inzetten om de onrust te stoppen.

Lees meer »

Subtiele slaapsignalen

Slapen is de belangrijkste bezigheid van een baby. Tijdens zijn slaap groeit hij en verwerkt hij prikkels. Als je baby niet goed slaapt wordt hij onrustig, eet hij slecht en huilt hij veel. Slaap is dus een belangrijke basis voor het hebben van een rustige/ontspannen baby. Maar wat als het niet lukt je kleintje in slaap te krijgen of als hij steeds wakker word?  

Lees meer »

Vervelend gedrag in de auto?

Je kent het vast wel. Je bent onderweg en achterin zitten de kinderen ruzie te maken, te gooien met spullen of te klieren. Met een geïrriteerde stem draai je je een aantal keer om en je zegt dat ze moeten stoppen. Maar helaas... het schreeuwen naar de achterbank heeft geen indruk gemaakt en de kids gaan gewoon door. Het is vervelend, het leid je af en het kan je zelfs in gevaarlijke situaties brengen. Hoe zorg je dat de autoritjes in de toekomst weer rustig, gezellig en vooral veilig zijn?

Lees meer »

Wat te doen bij verveling?

'Mammmm, ik verveel me'. Iets wat waarschijnlijk elke ouder wel herkend. Op een gewone dag, in het weekend of in een lange vakantie slaat de verveling al snel toe. Je stelt van alles voor maar niks is leuk genoeg... Nu het Corona-virus het land nog steeds in zijn greep heeft en er minder dingen open zijn zal het nog vaker voor komen dat je gewoon niet meer weet wat je nu nog kunt doen om de verveling tegen te gaan. Hieronder staan wat (budget) ideeën voor als je aan huis gekluisterd zit met je kinderen.

Lees meer »

Wanneer tandenpoetsen een drama is geworden.

Ik kreeg veel vragen van ouders waarvan hun kinderen hun tanden niet willen poetsen. En ja.. wat doe je dan? Want het moet toch elke dag gebeuren. Nu ben ik geen tandarts of specialist dus over hoe vaak je kindje moet poetsen en welke tandpasta je het beste kunt gebruiken zal ik niet verder ingaan. Wel ga ik je vertellen hoe je het tandenpoetsen het beste kunt aanpakken. Dus heb jij bij het tandenpoetsen een tegenstribbelende peuter? Misschien kunnen deze tips je helpen!

Lees meer »

De 'peuterpuberteit'

Onder de 'peuterpuberteit' verstaan we een periode in de ontwikkeling van kinderen waarin ze hun eigen identiteit ontdekken. Vaak start deze fase rond de leeftijd van 2 jaar. Vandaar ook de uitspraak: 'Ik ben twee, en ik zeg nee'. Voor baby's lijkt er nauwelijks een onderscheid te bestaan tussen hunzelf en de wereld om hun heen. Peuters beginnen langzaam door te krijgen dat zij niet één zijn met hun omgeving. Maar dat zij een eigen ik zijn. Dit kenmerkt zich vaak in gedrag als: op alles 'nee' zeggen, alles zelf willen doen, hun zin door drammen en driftbuien. 

Lees meer »

Help! Mijn kind praat nog niet...

Binnen de ontwikkeling van een kind is de ontwikkeling van taal misschien wel het meest belangrijk. Door middel van taal kunnen we contact hebben met anderen, informatie overdragen, gevoelens uiten en plezier hebben. Taalontwikkeling vindt al plaats bij de start van de ontwikkeling van een kind. Daarbij spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat ouders vaak zorgen hebben over de taalontwikkeling van hun kindje. Maar wanneer moet je je nou eigenlijk zorgen gaan maken? Hiervoor is het belangrijk om eerst te kijken naar hoe de normale taalontwikkeling verloopt.

Lees meer »

Driftbuien

Als je kinderen hebt of met kinderen werkt heb je het vast weleens meegemaakt.... een driftbui. Je hebt alles al geprobeerd maar het huilen stopt maar niet. Je weet niet meer wat je moet doen. Op zo een moment voel je je hopeloos en twijfel je aan jezelf. 'Doe ik het wel goed?' 'Waarom doet hij dit?' 'Waarom lukt het me niet om het te laten stoppen?'In deze blog leg ik uit wat je kunt doen en waar een driftbui vandaan komt. 

Lees meer »

Hoe maak je je kind sociaal vaardig?

Als ouder wil je zien dat je kind gelukkig is. Je zou er alles voor over hebben. Maar waar worden kinderen nou het meest gelukkig van? Bewezen is dat sociaal vaardige kinderen beter in hun vel zitten en op veel gebieden in het leven beter presteren. Als ouder is het belangrijk dat je je kind hierin begeleid. In mijn vorige blog https://www.opvoedcoachjennifer.nl/blogs/471094_is-een-sociaal-vaardig-kind-een-gelukkig-kind heb ik uitgelegd dat de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen kan worden onderverdeeld in acht gebieden, die onderling met elkaar samenhangen. Namelijk: zelfbewustzijn, sociaal bewustzijn, zelfmanagement, doelgericht gedrag, rationele vaardigheden, persoonlijke verantwoordelijkheid, besluitvorming en optimistisch denken. In deze blog vertel ik per gebied want je kunt doen om je kindje sociaal sterker te maken!

Lees meer »

Is een sociaal vaardig kind een gelukkig kind?

Of iemand zich gelukkig voelt hangt af van verschillende factoren. Een van die voorbeelden is het gevoel geliefd te zijn bij de mensen om je heen. Ook heeft de mate waarin een kind sociaal vaardig is invloed op hoe gelukkig hij zich voelt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En hoe weet je of je kind sociaal vaardig is? Ik zou je uren kunnen vertellen over het belang van sociale vaardigheden maar dan zou deze blog veel te lang worden. Daarom heb ik de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. 

Lees meer »

Help! Mijn kind luistert niet naar me!

Streng zijn is iets wat je tegenwoordig zelden ziet in de opvoeding. Een goede band met je kinderen hebben staat centraal. Als ouder wil je gezien worden als de leuke ouder. Uit angst om je kindje te verliezen sta je veel gedrag toe en zeg je minder vaak nee. Grenzen vervagen en de kans bestaat dat je kinderen een loopje met je nemen. Ze luisteren simpelweg niet meer naar je en je weet niet meer wat je moet doen. Er zijn constant discussies of driftbuien. Je hebt het gevoel dat je de hele dag politieagentje speelt in je huis en je wil dat dit stopt. In deze blog lees je wat je hieraan kunt doen.

Lees meer »

Gebarentaal voor je kind (baby-gebaren)

Hoewel een kind pas begint met praten rond de anderhalf jaar is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Vanaf zes maanden begint een kindje langzaam te begrijpen wat je zegt. Vanaf ongeveer 8 maanden kan je kindje zelf gebaren maken. Dit is dus al veel eerder dan dat je kindje kan praten. Omdat sommige kinderen pas laat leren/kunnen praten of gewoon gefrustreerd zijn dat zij nog niet kunnen zeggen wat ze bedoelen is gebarentaal een goede manier om die periode te overbruggen.

Lees meer »