Je kindje in eigen bed leren slapen

Gepubliceerd op 8 mei 2020 om 00:00

Veel ouders laten hun pasgeboren baby bij hun op de kamer slapen. Op een gegeven moment komt er een tijd dat je de slaapkamer weer voor jullie alleen willen hebben. Jullie besluiten jullie baby op zijn/haar eigen kamer te laten slapen. Maar hoe pak je dat aan?

 

De eerste maanden hebben veel baby’s moeite om alleen in slaap te vallen. En dat is helemaal niet zo gek. Je baby heeft negen maanden lang bij jou in de buik gezeten. Hij was 24/7 bij jou en dat voelde veilig en vertrouwd. Baby’s hebben daarom na de geboorte veel behoefte aan lichamelijk contact. Tot een week of twaalf is het heel normaal dat je baby bij jou slaapt, bijvoorbeeld in een draagzak en 's nachts in een wiegje naast je bed. Nadat je kindje twaalf weken oud is word de behoefte aan lichamelijk contact al iets minder. Als je kindje er aan toe is gaat het heus wel zelfstandig leren slapen. Maar hoe begeleid je dit zo goed mogelijk?

Tips om je kindje te laten wennen aan de eigen kamer:
- Breng samen tijd door in de kamer: zo zorg je ervoor dat hij er langzaam aan kan wennen. Leg hem eens in het bedje en blijf erbij. Aai over zijn bolletje en troost hem zo nodig zonder hem gelijk op te pakken.
- Leg een kledingstuk van jou dichtbij het bedje: zo kan je kindje jou nog ruiken, dit geeft een gevoel van veiligheid.
- Zorg voor een veilige en rustige slaapomgeving: maak het kamertje donker, zorg voor een goede temperatuur, kleding en ventilatie. 
- Begin met korte slaapjes overdag: leer je kindje eerst overdag's kleine slaapjes doen in het kamertje. Zo kan je kindje rustig wennen. En ook niet onbelangrijk, zo kun jij er ook vast rustig aan wennen. Overdag heb je ook meer geduld en tijd om het rustig te oefenen. Gaan de dutjes in het eigen kamertje overdag goed? Dan zijn jullie er aan toe om het 's nachts ook te gaan proberen!
- Ritme: kinderen en dus ook baby’s houden van ritme. Dit geeft ze zekerheid en houvast. Een bedtijdritueel is dus ook al belangrijk bij de hele kleintjes.

 

Slaaptraining:

Nu je kindje er aan toe is om de nachten in zijn eigen bedje te slapen kun je beginnen aan de slaaptraining. Ook wel de 'gecontroleerd laten huilen-techniek genoemd'.
Veel ouders vinden het vreselijk hun kindje te horen huilen en pakken hem dan ook meteen op. Zo geef je je kindje niet de kans om zichzelf te leren troosten en zelf in slaap te leren vallen. Hoe moeilijk het ook kan zijn in het begin, deze techniek gaat je enorm helpen.
Stop je kindje lekker in, geef hem een kus en verlaat de kamer. Huilt je kindje dan? Wacht dan twee minuten. Loop daarna de kamer in en troost je kindje door rustig over zijn bolletje of buikje te aaien en zeg: ssssst. Pak je kindje niet op. Daarna verlaat je de kamer weer en na vier minuten herhaal je dit. Mocht je kindje zijn gaan staan, leg hem dan rustig neer en stop hem opnieuw in. Belangrijk is dat je je kindje niet uit het bedje haalt maar laat liggen. Ook is het belangrijk dat je niet te lang in het kamertje blijft hangen. Zo verdubbel je steeds de tijd waarnaar je bij je kindje komt kijken. Eerst na twee minuten, dan na vier, dan na acht enzovoort. Uiteindelijk valt je kindje vanzelf in slaap en leert het zichzelf te troosten en in te slapen.

 

 

 

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met mij op!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Rilana
3 jaar geleden

🤔 en als je het over een kind van bijna negen en een kind van vijf hebt..... doe je het dan ook op deze manier? En wat doe je als ze snachts bij je in bed kruipen?