Zindelijk worden: 10 tips!

Gepubliceerd op 22 mei 2020 om 15:20

Zindelijk worden… Voor het ene kind is het een eitje om zindelijk te worden, terwijl het andere kind er maanden of zelfs jaren over kan doen.  Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Dit geld ook voor het zindelijk worden. Het ene kind is al zindelijk op zijn tweede terwijl het andere kind op vierjarige leeftijd nog veel moeite ervaart met het zindelijk worden.
Hoe kun je je kind het beste begeleiden bij het zindelijk worden? En wanneer is je kindje er aan toe om te beginnen met zindelijkheidstraining?


Is jou kindje er aan toe?

Belangrijk is dat je kind er aan toe is om zindelijk te worden. Maar hoe weet je nou of dat zo is?  
Als je de volgende dingen herkent is het tijd om te gaan beginnen met “zindelijkheidstraining”.


  • Je kindje heeft vaker en langer een droge luier
  • Je kindje laat merken een volle luier te hebben
  • Je kindje geeft met woordjes of gebaren aan wanneer hij in zijn luier heeft gepoept of geplast
  • Je kindje trekt de luier regelmatig zelf uit, of laat merken hem niet meer aan te willen
  • Je kindje heeft interesse in de wc en wil weten wat daar gebeurd
  • Je kindje zondert zich af als hij zijn behoefte moet doen
  • Je kindje wil graag alles zelf doen

 

 

De zindelijkheidstraining kan beginnen!

Tip 1.
Start als je merkt dat je kindje er aan toe is. Vanaf ongeveer 18 maanden kan je kindje zindelijk worden. Merk je dat je kindje er aan toe is? Kies dan een rustig moment uit, bijvoorbeeld een vakantie. Je bent dan veel thuis en hebt alle tijd om er rustig mee te beginnen.

Tip 2.
Zet het potje naast het toilet of op een plek waar je kindje hem kan zien en er zelf op kan gaan zitten. Zorg ook dat je kindje makkelijke kleding aan heeft die hij zelf aan en uit kan trekken.


Tip 3.
Maak het leuk en forceer niks! Als het goed is heeft je kindje zelf aangegeven interesse te hebben in het potje en vindt hij het allemaal reuze interessant. Dit is een belangrijk punt. Er is een eigen wil en interesse vanuit het kind. Zodra je kindje écht niet wil, stop dan. Straf werkt juist averechts, je veroorzaakt dan stres en angst bij je kindje. Het zindelijk maken is een spannend proces en zodra er strijd komt wordt het een heel groot obstakel voor jou én het kind, misschien is het dan nog niet het juiste moment.


Tip 4.
Praat er veel over en lees boekjes over zindelijk worden.


Tip 5.
Niet alles tegelijk! Begin eerst met het zindelijk worden overdag's. Met het slapen mogen ze nog wel een luier om. Gaat het overdag's goed? Dan kun je het ook gaan oefenen met de slaapjes.


Tip 6.
Geef heel veel complimentjes. Ook als je kindje al 10 keer op het potje is gaan zitten zonder resultaat. Hij probeert het wel en dat is waar het om gaat, dat plasje komt uiteindelijk vanzelf wel.


Tip 7.
Zet je kindje regelmatig op het potje. Kies vaste momenten. Bijvoorbeeld: na het slapen, voor het eten, na het eten. Hierdoor zorg je dat het in je routine komt en vergeet je het minder snel. Ook voor je kindje is het dan duidelijker.


Tip 8.
Ruil de luier in voor een onderbroekje. Je kindje voelt nu als hij een ongelukje heeft en ervaart dat dat niet lekker zit. Hierdoor zal hij meer gemotiveerd raken om dat niet meer te laten gebeuren.


Tip 9.
Heb geduld! Soms duurt het langer dan je wil en ben je het helemaal zat. Dat is logisch en zo mag je je zeker voelen. Laat het alleen niet merken aan je kindje want die doet zijn best!


Tip 10.
Soms kan een kind al een paar maanden zindelijk zijn en krijgt hij ineens een terugval. Dat kan gebeuren in situaties die veel energie kosten of spanning geven. Laat je kind tijdens een terugval merken dat je er alle vertrouwen in hebt dat het weer goed komt. Zorg dat je kind zich bij jou veilig en op zijn gemak voelt. Als je kind zich weer prettiger voelt, pakt hij het plassen op de wc vaak weer op, zo niet, neem dan eventueel contact op met je huisarts.

 "Help mijn kindje heeft “wc angst”!!!


In de leeftijdsfase dat kinderen zindelijk gaan worden zitten zij nog midden in de fase van het ‘magisch denken’. Dit houd in dat zij de werkelijkheid en fantasie nog niet (goed) kunnen onderscheiden. Alles is mogelijk! Een wc kan in hun ogen dus een grote machine zijn waarin je zelf ook kan worden doorgespoeld. Neem de angst dus serieus en stel je kindje gerust. Laat hem rustig wennen aan het toilet. Gebruik tot die tijd een potje.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.