Gebarentaal voor je kind (baby-gebaren)

Gepubliceerd op 19 juni 2020 om 10:36

Hoewel een kind pas begint met praten rond de anderhalf jaar is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Vanaf zes maanden begint een kindje langzaam te begrijpen wat je zegt. Vanaf ongeveer 8 maanden kan je kindje zelf gebaren maken. Dit is dus al veel eerder dan dat je kindje kan praten. Omdat sommige kinderen pas laat leren/kunnen praten of gewoon gefrustreerd zijn dat zij nog niet kunnen zeggen wat ze bedoelen is gebarentaal een goede manier om die periode te overbruggen.


Vanaf 2/3 maanden kun je al beginnen met het maken van gebaren naar je kindje. Gebarentaal is bij hele jonge kinderen namelijk het meest effectief. Rond de 8/9 maanden kun je gebaren terug verwachten.

 

Voordelen van het gebruiken van gebarentaal bij kinderen:
- Kinderen kunnen vertellen wat ze nog niet kunnen vertellen met woorden.

- Kinderen kunnen zich makkelijker uiten.
- Kinderen zijn minder gefrustreerd omdat ze beter worden begrepen.
- Als ouder weet je precies wat je kindje bedoelt, je hoeft je niet meer af te vragen wat hij bedoelt of wat hij nou wil.
- Het gebruiken van baby- en kindgebaren versnelt de taalontwikkeling.
- Kinderen kunnen plaatjes makkelijker onthouden dan wanneer ze alleen de woorden horen. Met baby- en kindgebaren maak je als het ware een plaatje bij het woord en zal je kindje het sneller onthouden en begrijpen.
- Het brengt jou en je kindje dichter bij elkaar.

Is het iets voor mij?
Als je kindje moeite heeft met praten of gefrustreerd is omdat jij hem niet begrijpt zijn baby- en kindgebaren misschien wel iets voor jou! 
Er zijn heel veel verschillende soorten boeken en cursussen die je kunt volgen om baby- en kindgebaren te leren! Onderaan de blog staan een aantal linkjes naar goede of leuke sites.

Je kunt het ook wat kleinschaliger aanpakken. Wil je de communicatie thuis met je kindje wat soepeler laten verlopen en heb je geen zin of tijd voor een uitgebreide cursus? Verzin dan zelf (in overleg met de mensen die veel met jou kindje zijn) wat standaard gebaren. Denk aan slapen, eten, drinken, mama enzovoort. Spreek samen af dat jullie dezelfde gebaren maken. Jij en je kindje weten dan precies wat er met die gebaren wordt bedoelt, en daar gaat het uiteindelijk om. Elkaar beter begrijpen :)

 


Neem hier eens een kijkje: 

https://www.youtube.com/watch?v=2VKJj8rZYos
https://www.lottemax.nl/
https://www.bol.com/nl/p/babygebaren-kindergebaren-iedereen-kan-gebaren/9200000126129441/?bltgh=ppLqLc36hsJsDRc3N8xOqw.1_4.5.ProductTitle

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.