Positief opvoeden

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 11:38

Wat is positief opvoeden?
Positief opvoeden is gebaseerd op de Triple P methode (Positive Parenting Program). Triple P komt uit Australië. Het biedt opvoedingsondersteuning aan ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Sinds 2014 is het in Nederland ook steeds meer onder de aandacht gekomen. Bij positief opvoeden ligt de nadruk op het positief benaderen van je kind, het belonen van positief gedrag, aandacht hebben voor je kind en goede communicatie. Positief opvoeden is een breed begrip, wat er precies mee wordt bedoelt zal duidelijk worden tijdens het lezen van deze blog.

Positief opvoeden gaat uit van 5 basisprincipes:

1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden
Begin met het veilig maken van je huis. Denk aan het plaatsen van trap hekjes, breekbare en gevaarlijke dingen hoog opbergen, sloten op kastjes en plak de stopcontacten af. Als je  huis veilig is kan je kind lekker ontdekken en hoef jij niet constant nee te zeggen. Dat scheelt stress en frustraties.

Zorg voor een stimulerende omgeving waarin voor kinderen wat te beleven en te ontdekken valt. Biedt genoeg leuke en leerzame activiteiten aan. Dit stimuleert de nieuwsgierigheid van je kind, ook bevorderen ze de ontwikkeling. Bovendien zullen kinderen die zich vermaken minder ongewenst gedrag laten zien en minder negatieve aandacht vragen.

2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning
Het tweede punt van positief opvoeden houdt in dat je initiatieven van je kind op een positieve manier ondersteunt. Reageer enthousiast als je kind met ideeën komt.

Ook betekent positieve ondersteuning dat de ouder altijd beschikbaar is voor het kind..... ik hoor je denken: 'Moet ik dan constant bij mijn kind zijn?' Het antwoord daarop is nee. Met beschikbaar zijn voor je kinderen wordt bedoelt dat als je kind aangeeft dat hij iets wil vertellen, iets wil laten zien of als ze om hulp vragen dat we dan beschikbaar zijn en met volledige aandacht luisteren of helpen. Je kind merkt dat jij er altijd voor hem bent als hij je nodig heeft en dat geeft vertrouwen.
Beloon zoveel mogelijk gewenst gedrag door middel van complimentjes. Waardering tonen aan goed gedrag maakt dat zij vaker goed gedrag willen laten zien. 

3. Een aansprekende discipline hanteren
Stel duidelijke regels, geef op een heldere manier instructies en reageer snel en doortastend wanneer je kind ongewenst gedrag laat zien. Als de omgeving duidelijk en voorspelbaar is, geeft dit houvast, vertrouwen en rust. Je kunt bijvoorbeeld samen de regels opstellen en die op een zichtbare plek hangen. Zo kan je kindje altijd zien wat er van hem word verwacht. 


4. Realistische verwachtingen hebben
Je kan pas dingen verwachten van je kind als hij daar aan toe is. Het ene kind ontwikkelt zich nou eenmaal sneller dan het andere kind. Volg de ontwikkeling van je kind en heb realistische verwachtingen. 

Dit geld ook voor ouders die een 'perfect kind' willen opvoeden. Geen één kind op de wereld zal zich altijd goed gedragen. Dit kunnen we dus ook niet van ze verwachten. 
Ook is het belangrijk dat je als ouder realistische verwachtingen hebt van jezelf. Het is super dat je je best wil doen maar een perfecte ouder zijn is niet realistisch. Zo leg je jezelf erg veel druk op en zul je jezelf altijd teleurstellen.

5. Goed voor jezelf zorgen als ouder
Ouderschap is veel makkelijker als je eigen behoeften ook aan bod komen. Volwassenen hebben behoefte aan intimiteit, vriendschappen, privacy en af en toe tijd om iets voor zichzelf te doen. Gun jezelf dus af en toe die avond uit met vriendinnen of dat uurtje sporten. Als je altijd maar bezig bent met je kinderen en jezelf vergeet is het veel moeilijker om geduldig, consequent en beschikbaat te zijn. Bovendien ben je een veel leukere ouder als je zelf ook lekker in je vel zit!

 

 

Voordelen van positief opvoeden voor kinderen:
- Kinderen ontwikkelen zich beter

- Kinderen voelen zich meer zelfverzekerd
- Kinderen voelen zich veilig
- Kinderen ervaren een goede band met de opvoeder
- Kinderen voelen zich vrolijk en ontspannen


 

Voordelen van positief opvoeden voor ouders:
- Ouders ervaren minder stress
- Ouders hebben meer plezier in het opvoeden

- Ouders straffen of dreigen minder vaak
- Deze ouders hebben vaak een betere band met hun kind
- Ouders voelen zich beter over de opvoeding
- Er wordt meer plezier ervaren binnen het gezin

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.