Help! Mijn kind luistert niet naar me!

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 13:45

Streng zijn is iets wat je tegenwoordig zelden ziet in de opvoeding. Een goede band met je kinderen hebben staat centraal. Als ouder wil je gezien worden als de leuke ouder. Uit angst om je kindje te verliezen sta je veel gedrag toe en zeg je minder vaak nee. Grenzen vervagen en de kans bestaat dat je kinderen een loopje met je nemen. Ze luisteren simpelweg niet meer naar je en je weet niet meer wat je moet doen. Er zijn constant discussies of driftbuien. Je hebt het gevoel dat je de hele dag politieagentje speelt in je huis en je wil dat dit stopt. In deze blog lees je wat je hieraan kunt doen.

 

 

Tuurlijk wil je dat een kind eigen ideeën en een eigen mening heeft en hoeft het ons heus niet altijd blindelings te gehoorzamen. Toch zou het wel fijn zijn als je als ouders/opvoeder niet alles 10 keer hoeft te herhalen en dat er vervolgens nog niet geluisterd wordt. Dit zorgt voor frustratie waardoor na een lange tijd opgebouwde irritatie eruit spat. Dit is ook niet bevorderend voor de band met onze kinderen. Weinig regels en grenzen leiden dus toch niet tot een fijne sfeer in huis.


Wat helpt dan wel?
Duidelijke regels en grenzen bieden een oplossing. Als kinderen weten wat er wordt verwacht en wat de consequenties zijn bij het overtreden van een regel, schept dat duidelijkheid en veiligheid. Ouders moeten kinderen wél helpen om de regels te begrijpen en ze na te leren leven.
Voor ouders zijn duidelijke regels ook fijn. Zij hoeven niet meer in elke situatie te bedenken of ze het gedrag goedkeuren of niet en wat de consequentie voor dat gedrag is.
Er is dus meer behoefte aan duidelijkheid en regels, zowel vanuit de ouder als vanuit het kind. Maar hoe doe je dat?

 

 • Stel samen de regels op
  Zijn je kinderen oud genoeg? Stel dan samen de regels op. Als kinderen zelf hebben meegeholpen met het bedenken van de regels houden ze zich hier beter aan. Dit komt omdat zij ze zelf hebben bedacht en ze niet zijn opgelegd door jou. 
  Hang de regels op een zichtbare plek in huis. Zo kunnen ze altijd even kijken wat wel en niet mag als ze dat zijn vergeten.
 • Belonen en straffen
  Het belonen van goed gedrag leid vaker tot een blijvende gedragsverandering dan het straffen van ongewenst gedrag. Beloon dus zoveel mogelijk het goede gedrag van je kindje. Een beloning of een complimentje geeft je kindje een goed gevoel. De kans is groot dat hij dit gedrag daarna vaker zal vertonen!
  Heeft je kindje echt een regel overtreden dan is een passende consequentie (straf) wel op zijn plaats. Wat hebben de regels anders voor nut? Als ze toch niet nageleefd hoeven te worden. 
 • Consequent zijn
  In plaats van het woord ‘streng’ gebruik ik altijd liever de term ‘consequent’. Streng klinkt zo negatief.. Consequent zijn is onmisbaar in de opvoeding. Heb je regels gesteld? Houd je hier dan aan! Heb je al ‘nee’ gezegd, blijf daar dan ook bij. Als je dat niet doet weet je kindje dat als je nee zegt en hij maar lang genoeg blijft zeuren het antwoord dan toch wel ja zal worden. Niet aan beginnen. Nee is nee.
 • De consequentie van ongewenst gedrag.
  Oh oh…. Je kindje heeft een regel overtreden.. Wat nu? Afgaand op de leeftijd bedenk je een passende consequentie.

 

 

Hoe geef je discipline?

 1. Vertel je kind welke regel hij heeft overtreden en waarom hij nu straf heeft
 2. Ga altijd op ooghoogte zitten. Vooral als je kindje erg klein is, anders kom je al snel intimiderend over en dat wil je voorkomen.
 3. Let op de toon van je stem, praat duidelijk maar schreeuw niet.
 4. Neem jezelf serieus. Lach niet tijdens het gesprek. Als jij jezelf al niet serieus neemt waarom zou je kind dat dan wel doen?
 5. Blijf zelf altijd rustig. Merk je dat je te boos bent? Neem dan even een momentje om een paar keer in en uit te ademen of tel tot tien.
 6. Als je kindje zijn straf heeft uitgezeten, bijvoorbeeld een 5 minuten time-out, kom dan naar je kindje toe en praat erover, laat je kindje sorry zeggen en geef elkaar daarna een kus of een knuffel! Zand erover en ga weer verder met de dag.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.