Help! Mijn kind praat nog niet...

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 09:52

Binnen de ontwikkeling van een kind is de ontwikkeling van taal misschien wel het meest belangrijk. Door middel van taal kunnen we contact hebben met anderen, informatie overdragen, gevoelens uiten en plezier hebben. Taalontwikkeling vindt al plaats bij de start van de ontwikkeling van een kind. Daarbij spelen omgevingsfactoren een belangrijke rol. 
Uit onderzoek blijkt dat ouders vaak zorgen hebben over de taalontwikkeling van hun kindje. Maar wanneer moet je je nou eigenlijk zorgen gaan maken? Hiervoor is het belangrijk om eerst te kijken naar hoe de normale taalontwikkeling verloopt.

 

De normale taalontwikkeling

0-18 maanden:
Tijdens het eerste jaar staat de ontwikkeling van het beheersen van klanken centraal. Eerst leren kinderen brabbelen, vervolgens leren ze door reacties van volwassenen op hun gebrabbel de geluiden te maken die ze het meeste horen (imitatie).
Als een kind één jaar oud is, is hij al in staat allerlei zinnen te begrijpen zonder dat hij deze zelf kan zeggen. 

1,5-2 jaar:
De meeste kinderen kunnen nu al wat woordjes verstaanbaar uitspreken. De verschillen tussen kinderen onderling kunnen erg groot zijn op deze leeftijd. Kinderen spreken in een-woord-zinnen. Met dit ene woordje bedoelen kinderen een hele zin. Een kind begrijpt op deze leeftijd veel meer dan hij zelf kan zeggen, dit noem je 'passieve woordenschat'. 

2-2,5 jaar::
De een-woord-zinnen worden vervangen door twee-woord-zinnen. De woordenschat breidt zich nu snel uit. Kinderen in deze leeftijd kennen gemiddeld tweehonderd woordjes. 

2,5-3 jaar:
De woordenschat wordt steeds groter. Naast twee-woord-zinnen gebruiken kinderen ook steeds vaker drie-woord-zinnen. De uitspraak verbetert maar is nog onvolledig. 


3-3,5 jaar: 
Zinnen worden steeds wat langer, maar de zinsbouw is nog onvolledig. Kinderen van deze leeftijd beginnen te vertellen over wat ze allemaal meemaken en stellen steeds meer vragen.


3,5-4 jaar:
Kinderen van deze leeftijd spreken nu in zinnen van vier woorden. Kinderen kunnen vrijwel alle klanken goed vormen. De 'r' is vaak nog lastig of wordt weggelaten. 

 

 

Oorzaken van een verlate taal- en spraakontwikkeling
- Slecht gehoor: een belangrijke oorzaak van een verlate taal- en spraakontwikkeling is slechthorendheid. Bij vrijwel alle kinderen wordt na de geboorte het gehoor getest. Hierbij kan een stoornis in het binnenoor of de gehoorzenuw niet ontdekt zijn. Wat vaker voorkomt is dat het gehoor verslechterd is door verkoudheden of luchtweginfecties.
- Taalbegrip: voor de diagnostiek en aanpak van taalontwikkelingsstoornissen is het belangrijke om te weten of alleen het praten zelf vertraagd is of dat er ook sprake is van problemen in het begrip van taal. Als je kindje de taal niet begrijpt, hoe kan hij dan in staat zijn om zelf te praten. 
- Autisme: ook bij kinderen met een contactstoornis of een vorm van autisme komt de taal vaak later op gang. Bij hen is de verlate taal- en spraakontwikkeling vaak het eerste teken dat er iets aan de hand is.
- Ontwikkelingsachterstand: bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand is vaak ook sprake van een verlate taal- spraakontwikkeling. 

 

Moet ik me zorgen maken/ wanneer hulp zoeken?
Bij sommige kinderen komt het praten vlot op gang, bij anderen duurt het wat langer. Leren praten is net als leren lopen: het ene kind leert het sneller dan het andere en het gaat met vallen en opstaan. Maar soms merk je dat het leren praten wel erg traag op gang komt. Eén op de vijf kinderen op de basisschool start met een taalachterstand. Die achterstand is moeilijk in te halen en kinderen kunnen daar de rest van hun leven last van hebben. Er gaat namelijk kostbare tijd verloren waarin je kind al veel verder had kunnen komen dankzij onderzoek en een goede behandeling.

Tips om de taalontwikkeling te stimuleren
- Spelen met andere kinderen, zoals de broertjes of zusjes, stimuleert de ontwikkeling van de taal.
- Voorlezen. Voorlezen kan je niet vaak genoeg doen. Maar het interactief en stel veel vragen aan je kindje.
- Praat veel tegen je kind. Al vanaf dat je kindje geboren wordt is het belangrijk dat je veel tegen je kindje praat. Benoem wat je doet, dit geeft niet alleen vertrouwen en voorspelbaarheid maar stimuleert ook de taalontwikkeling.
- Laat je kind vertellen wat hij heeft meegemaakt. Luister aandachtig en maak oogcontact..
- Praat op een normale manier tegen je kind. Maak gewone zinnen, zonder babytaal. 
- Herhaal geluiden die uw kind uit zichzelf maakt. Kijk uw kind daarbij aan
en lach tegen uw kind. Zo stimuleert u dat uw kind u nadoet en de eigen
stem ontdekt.
- Zing eenvoudige liedjes. Zo stimuleer je de taalontwikkeling op een leuke manier. 

Verloopt de taal- en spraakontwikkeling van je kind niet goed, of twijfel je? Ga eens langs bij een logopedist. Logopedisten hebben kennis over de verschillende problemen die kinderen kunnen hebben bij hun taalvaardigheid. 

 

Het je een vraag of opmerking? Laat het me weten!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »