Wanneer tandenpoetsen een drama is geworden.

Gepubliceerd op 8 januari 2021 om 11:00

Ik kreeg veel vragen van ouders waarvan hun kinderen hun tanden niet willen poetsen. En ja.. wat doe je dan? Want het moet toch elke dag gebeuren. Nu ben ik geen tandarts of specialist dus over hoe vaak je kindje moet poetsen en welke tandpasta je het beste kunt gebruiken zal ik niet verder ingaan. Wel ga ik je vertellen hoe je het tandenpoetsen het beste kunt aanpakken. Dus heb jij bij het tandenpoetsen een tegenstribbelende peuter? Misschien kunnen deze tips je helpen!

Kinderen vinden tandenpoetsen niet altijd even leuk. Je kunt het wel zo leuk mogelijk maken om strijd zoveel mogelijk te voorkomen. Wat sowieso helpt is een enthousiaste houding aannemen. Doe vooral niet alsof je het heel zielig vind voor hem want dan bevestig je eigenlijk dat tandenpoetsen heel vervelend is.

 

Tip 1. Boekjes lezen over tanden poetsen

Tandenpoetsen kan vervelend zijn voor je kleintje, zeker als hij niet snapt waarom het moet. Boekjes kunnen jou en je peuter daarbij helpen. Daar staat namelijk in uitgelegd waarom het belangrijk is om je tanden te poetsen. Ook ziet hij dat de personages in het boekje ook hun tanden moeten poetsen. Er zijn heel veel leuke boeken te vinden over tandenpoetsen. 

 

Tip 2. Liedjes zingen 

Misschien ken je de uitspraak: 'Als je een feestje wil, moet je zelf de slingers ophangen'. Zo is het ook met tandenpoetsen. Zing en doe lekker gek. Als jij enthousiast bent en er een leuk moment van maakt is hij zo vergeten dat hij het eigenlijk helemaal niet zo leuk vind. Er zijn zelfs speciale liedjes over het tandenpoetsen. Hieronder heb ik er een paar benoemd. Ze duren allemaal rond de twee minuten. Dus als het liedje is afgelopen is het tandenpoetsen klaar.

https://www.youtube.com/watch?v=ZVK-3Zxj_Jw

https://www.youtube.com/watch?v=1vts9FtOUS8

https://www.youtube.com/watch?v=27fjELB_f5o

 

3. 'Zelluf 'doen

9 van de 10 keer zijn het de peuters die hun tanden niet willen poetsen. Als jij een peuter hebt die niet van tandenpoetsen houd, kan het helpen om het hem zelf te laten doen. Peuters zitten namelijk in een fase waarin zij dingen zelf willen proberen. Geef hem dus ook de ruimte daarvoor. Spreek bijvoorbeeld af dat hij het in de ochtend mag doen en dat jij het in de avond doet. Of eerst hij en dan jij. 

 

4. Maak het visueel

Zet een timer of een zandloper voor twee minuten. Hiermee sla je twee vliegen in 1 klap. Je kindje kan zelf zien hoe lang het tandenpoetsen nog duurt én je verlegd de focus, je kindje is waarschijnlijk drukker met het kijken naar de zandloper dan dat hij bezig is met zijn tanden die worden gepoetst! Een win-win situatie dus. 

 

5. Vertel wat je wegpoetst

Ik ben zelf heel enthousiast over deze. Eigenlijk werkt het altijd! Doe alsof je het eten van vanavond nog ziet zitten en alsof jij dat allemaal wegpoetst. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik zie nog wat broccoli zitten, wat snoepjes, oh en ik zie dat jij vandaag heel veel fruit hebt gegeten'. Kinderen vinden het geweldig als jij het helemaal mee speelt. 

 

6. Niet onderhandelen

Onderhandelen is iets wat je wil voorkomen. Tandenpoetsen moet nou eenmaal, of je kind het nou wil of niet... Als jij je laat ompraten om het minder lang te doen of zelfs niet, houd je dit gedrag in stand. Het is niet leuk, maar het moet. 

 

7. Spiegel

Laat je kindje meekijken in een spiegeltje terwijl jij zijn tandenpoetst. Zo kan hij precies zien wat er gebeurd.  Praat ondertussen met je kind over wat hij allemaal ziet (afleiding).

 

8. Samen poetsen

Poets tegelijk, hij ziet nu dat jij ook je tanden poetst en dat jij het ook zonder problemen doet.

 

9. Kiesjes verzamelen

Kiesjes verzamelen is een leuke manier om je kind te motiveren om zijn tanden te poetsen. Pak een potje of maak een zelf een leuk doosje met je kind. Print wat kiesjes uit. Elke keer als je kind zijn tanden heeft gepoetst krijgt hij een kiesje. Verzamel zoveel mogelijk kiesjes. Spreek met hem af dat als het potje vol is of als hij er bijvoorbeeld 30 heeft verzameld dat hij dan een poetsdiploma verdient!


10. Voorkom de houdgreep

Wat je wil voorkomen is de houdgreep. Dit is echt pas je laatste troef die je in wil zetten. Mocht je alle tips geprobeerd hebben, maar trekt je kind alsnog alles uit de kast om het niet te moeten doen? Dan pas wil je daar aan beginnen. Tanden poetsen is natuurlijk iets wat gewoon echt moet worden gedaan. Maar als jij je kind in de houdgreep neemt geef je wel een hele negatieve ervaring aan het tandenpoetsen en zal hij het nog erger vinden. 

 


«   »